Sara-plantorna lever vidare i Skellefteås mylla

I samband med invigningen av Sara kulturhus hösten 2021 planterades tre livskraftiga trädplantor i Sara Lidmans anda vid invigningen av Sara kulturhus. Lagom till 1-årsjubileet, återplanterades eken, tallen och granen på tre olika orter runt om Skellefteå där de ska växa sig stora under lång tid framöver.

När Sara kulturhus öppnade upp portarna 2021 var det ett nytt spännande offentligt utrymme för skellefteåborna att ta del av. Huset fylldes direkt av ivriga steg i trappor och på de trägolv som nu har fått en vacker nötning under det första året.

Här har besökarna tagit del av utställningar, konserter och föreläsningar, lånat böcker, ätit god mat, sovit gott, spanat och ”spaat”. Nu när trähuset dessutom står där och blickar ut över nejderna från sina 20 våningar och nära 80 meter i höjd, gör den också nytta som klimatsmart byggnad. Träden som använts har skördats inom en radie av 6 mil runt Skellefteå och innehåller stora mängder lagrad koldioxid – den motsvarar ungefär 13 500 personers flygresor från Stockholm till New York.

Som en symbol för träden som användes planterades en tall, en gran och en ek under invigningen av Samhällsbyggnadsbolagets vd Ilija Batljan, kommunalrådet Evelina Fahlesson och landshövding Helene Hellmark Knutsson.

Så här minns de dagen och berättar samtidigt vad de väntar sig av Sara kulturhus i framtiden:


Helene Hellmark Knutsson:

”Det jag minns från invigningsdagen var att det var blåsigt, fullt av folk och framtidstro. Och väldigt mycket stolthet. Över Skellefteå, över byggnaden och över kulturarvet, inte minst Sara Lidman. Att man äntligen fick visa upp för världen vad man tillsammans hade åstadkommit, genom generationer, genom samarbeten och genom en gemensam vision.

Sara kulturhus har sedan den dagen levererat varje dag: en succépremiärföreställning med Musikanternas uttåg, en mötesplats för gamla och nya skelleftebor, mängder av uppmärksamhet i nationell och internationell press. Och verkligen satt Skellefteå på kartan som ett eftertraktat besöksmål och bostadsort. Jag är övertygad om att Sara kulturhus kommer att fortsätta leverera på den höga nivån i framtiden också. Och att hon då och då kommer att fortsätta överraska oss med nya upplevelser långt över vår förväntan”.

 

Ilija Batljan:

”Det var en fantastisk dag för Skellefteå och Sverige med ett hus som för alltid kommer att symbolisera att samarbetet mellan det privata näringslivet och den offentliga sektorn kan skapa både industrihistoria och samhällsutveckling. Sara kulturhus var och är en central pusselbit för att sätta Skellefteå på kartan både som Europas mest hållbara hus och huset som bidrog till den fantastiska utvecklingen som staden genomgår, där Skellefteå fortsätter växa som de träd vi planterat”.

 

Evelina Fahlesson:

”Tyvärr var det fortfarande vissa pandemirestriktioner så jag minns att jag saknade att vi inte kunde bjuda in alla invånare till denna dag, jag hade så gärna velat se och höra deras reaktioner. Men vi hade en digital sändning som jag förstått uppskattades av många och vi vet ju alla att huset kommer stå kvar i många, många år framöver. Nu har besökare fått uppleva både känslan i huset, kanske konsthallen, stadsbiblioteket och annan upplevelse som teater eller en konsert. Jag minns också doften av trä i huset och det var en härlig stämning, vi var många som kände oss stolta över vad som åstadkommits så här långt”.

”Jag tror inte vi förstår Saras riktiga storhet ännu, det är klart att vi läst vad flera medier skrivit om huset och dess innehåll och det har varit ett fantastiskt år, men jag tror att det kommer så mycket mer och möjligheterna är oändliga. Och där välkomnar vi förstås alla invånares tankar och idéer!”


Tanken med planteringen var att träden efter ett år skulle återplanteras, ute i skellefteåmyllan någonstans, för att där växa sig frodiga och ståtliga under hela sin livsperiod. Via ett nomineringsförfarande fick skellefteåborna ge förslag på var träden skulle passa bäst och slutdestinationen för träden blev Missenträsk, Solvik och Hjoggböle.

Där har plantorna tagits emot med en blandning av stolthet och glädje. I Hjoggböle har tallen placerats på bönhustomten, bara några meter från det ställe där byns största författare Per Olov Enquist växte upp i det gröna huset.

En annan självklar plats för plantering blev Missenträsk, där den årsgamla granplantan sattes i jorden nära Sara Lidmans barndomshem.

Den tredje plantan får leva vidare vid på Solviks folkhögskola, cirka 1,5 mil norr om Skellefteå. Här planeras det för en kulturpark i närheten av skolans landmärke och där finns numera också Sara-eken.