Kartdagarna – öppna föreläsningar

Kartdagarna arrangeras 8–10 april på Sara kulturhus och på onsdagen den 9 april erbjuds öppna föreläsningar för allmänheten i Kulturtrappan.

Passa på att komma och lyssna på intressanta föreläsningar, både lokala och nationella. Allt från att vi visar lokala kartor där du kan lära dig om varför platser heter som de gör till hur AI kan användas för att analysera satellitbilder och hjälpa oss i hållbarhetsomställningen.

Hela schemat:

Skellefteå kommunatlas - Kommunens publika kartapplikationer samlade i en digital kartbok

Klockan 09.00-09.30

Föreläsare är Fredrik Ekefjärd, Skellefteå Kommun

All slags information finns inte tillgänglig via sökmotorer. Den luckan fyller kommuner och myndigheter med egna kartapplikationer. Som ett komplement till kommunens hemsida (skelleftea.se) där många kartor finns inbäddade, så finns de även samlade i något vi kallar Skellefteå kommunatlas (kartor.skelleftea.se).

AI-klivet för ökad tillämpning av AI inom samhällsbyggnad

Klockan 09.30-10.00

Föreläsare är Sofi Almqvist, Geoforum Sverige

AI och digitala verktyg revolutionerar vårt sätt att arbeta, och möjligheterna att bättre klara hållbarhetsomställningen och skapa ökad samhällsnytta är stora. Geoforum Sverige är en av initiativtagarna till AI-klivet, en satsning där deltagarna får stöd i att initiera och skala upp AI-tillämpningar inom samhällsbyggnadsområdet.

Naturkartan – Guider för friluftsliv och fritid med kartan i centrum

Klockan 10.00-10.30

Föreläsare är Malin Isaksson, Skellefteå Kommun

Naturkartan är den mest använda kartprodukten i Sverige när det gäller information om friluftsliv. Genom att Naturkartan automatiskt hämtar data från kommunens databaser så kan många medborgare och besökare enkelt och smidigt ta till sig informationen och låta sig inspireras till att upptäcka Skellefteås fantastiska natur.

Kartering av grön infrastruktur i Skellefteå tätort, Skellefteå kommun

Klockan 11.00-11.30

Föreläsare är Melissa Seleskovic, Skellefteå Kommun

Vilken betydelse har din favoritskog i förhållande till det omgivande landskapet? Vilka områden ska vi arbeta för att skydda för att säkerställa arters spridningsmöjligheter genom staden? I takt med Skellefteå kommuns expansion krävs det att vi lyfter blicken och ser de storskaliga sambanden.

I huvudet på en GIS-strateg

Klockan 11.30-12.00

Föreläsare är Jonny Halvarsson, Luleå Kommun

I Luleå kommun pågår den gröna omställningen för fullt. Hur används geodata och GIS i detta? Luleå Kommuns GIS-strateg Jonny Halvarsson delar i detta med sig av tankar och tips. Kanske inte lösningen eller svar på alla frågor men frågor man behöver ställa sig.

AI-analyser av satellitbilder för att förutspå algblomning

Klockan 12.00-12.30

Föreläsare är Tobias Edman och Jesper Dejby, RISE samt Bengt Karlson och Lars Arneborg, SMHI

Under 2024 har SMHI tillsammans med RISE genomfört en förstudie för att utforska hur data och tjänster kan nyttjas för att få en ökad förståelse över algblomningen i Östersjön. Algblomning med förekomst av cyanobakterier är en återkommande händelse i Östersjön under sommarmånaderna, som kan skapa problem för allmänheten då vissa av dessa bakterier innehåller toxiner.

Namnkartan - Varför heter gator och platser i Skellefteå som de gör?

Klockan 14.00-14.30

Föreläsare är Terese Nordin, Skellefteå Kommun

Du har kanske funderat på varför kvarter, gator, parker eller torg har fått ett visst namn? I namnkartan redovisas historia och fakta om varför de i Skellefteå kommun heter som de gör, och vem som bestämmer. Du får även lära dig om olika namntyper, vissa namn har kopplingar till personer eller historia, medan andra är moderna och döpta efter olika kategorier.

Gruvmätning från underjord till rymden

Klockan 14.30-15.00

Föreläsare är Bosse Fjellborg, BLÅ Projekt, Process & GIS AB

Vad handlar gruvmätning om? Vad har rymden med underjorden att göra? En presentation om hur LKAB vet var de är med gruvbrytningen i Kiruna.

Skellefteå och Skanska tar täten i framtidens drönarteknik

Klockan 15.30-16.00

Föreläsare är Martin Lundholm, Skanska

Genom innovativa samarbeten och en gemensam vision har Skellefteå blivit en testbädd för framtidens drönarteknik. Nu är arbetet med att etablera Sveriges första droneport i full gång. Martin Lundholm från Skanska, som projeklett bygget av droneporten, delar med sig av insikter från processen. Skanska är en nyckelaktör i projektet och har under arbetets gång använt avancerad drönarteknik för inmätningar, dokumentation och optimering av anläggningsarbetet.

Historiska Skellefteå - Kartapplikation med gamla flygbilder och annan historisk data

Klockan 16.00-16.30

Föreläsare är Fredrik Ekefjärd, Skellefteå Kommun

Kartor berättar mycket om var vi kommer ifrån, hur staden och landskapet har förändrats. Den första kända flygfotograferingen för karteringsändamål över Skellefteå skedde 1946. Sedan 1960-talet har Lantmäteriet kontinuerligt fotograferat Sverige med allt högre upplösning och precision. En annan slags bildskatt är Skellefteå museums bildarkiv. Här finns 10000-tals bilder som kan ges en geografisk position.

Sluta gissa om framtiden – svaret finns i geodata

Klockan 16.30-17.00

Föreläsare är Linn Norén, Geoforum Sverige

För få känner till vad geodata är och vilka spännande och samhällsviktiga jobb som finns inom området – det vill vi ändra på! Geoforum Sverige och Lantmäteriet har därför lanserat en satsning för att inspirera unga att söka utbildningar inom geodataområdet.

GIS i skolan – från grundskola till universitet och yrkesutbildningar

Klockan 17.00-17.30

Föreläsare är Elias Bengtsson, ESRI

För många som idag verkar inom GIS-branschen sker det första mötet med GIS inom den högre utbildningen eller i någon av våra yrkeshögskolor, ofta i form av desktop-applikationer. Föredraget vänder sig till dig som verkar inom utbildning- och akademien, eller själv är studerande och ger en insikt kring hur ett modernt GIS ser ut och används inom såväl forskning, utbildning och näringsliv.

Hitta hit